Menu Ga naar zoek pagina

Interview ‘Meer dan een beetje vergeetachtig’

08 april 2024 Interviews

Het kan iedereen gebeuren: dat u zich op gegeven moment afvraagt of er bij uzelf of een naaste welllicht sprake is van dementie. De eerste stap bij zo’n ‘niet-pluis-gevoel’: de huisarts raadplegen. Mocht er een diagnose volgen, dan komt de casemanager dementie in beeld. Een van de casemanagers bij Vivium is Margriet Tobar. “Wij staan mensen met dementie en mantelzorgers bij met advies en regelen praktische ondersteuning.”

Wie last krijgt van dementieverschijnselen, of een naaste heeft die dement wordt, heeft begrijpelijkerwijs veel vragen en zorgen. Een casemanager dementie biedt daarbij uitkomst. “Alleen al het weten dat ze bij ons terechtkunnen, geeft mensen rust”, vertelt Margriet. “We beantwoorden vragen, geven tips en bekijken welke zorgvraag er is. Is het bijvoorbeeld nodig om huishoudelijke hulp in te schakelen? Of heeft iemand baat bij een vrijwilliger om regelmatig samen een wandeling te maken? We houden de vinger aan de pols en organiseren hulp wanneer dat nodig is. En dat steeds met oog voor wat iemand zelf wil en kan. Want behoud van de zelfstandigheid waar dat kan is fijn én heilzaam.”

Diagnose stellen bij een ‘niet-pluis-gevoel’

Heeft u het vermoeden dat er sprake is van dementie bij uzelf of een naaste? Dan gaat u eerst naar de huisarts. Die onderzoekt of er sprake is van abnormaal geheugenverlies, of dat er wellicht andere problemen spelen. Margriet: “Mensen kunnen bijvoorbeeld ook een infectie zoals een blaasontsteking doormaken waardoor ze vreemd gedrag gaan vertonen. Na een infectiebehandeling zijn de klachten dan over.” Lijkt er wel dementie in het spel, dan stelt de huisarts of een neuroloog of geriater van de geheugenpoli een diagnose. “Er zijn namelijk wel 50 verschillende vormen van dementie”, weet Margriet. “Heel bekend zijn Alzheimer en vasculaire dementie, maar er nog veel meer varianten.”

Grote steun

Wijkverpleegkundige Margriet werkte voordat ze casemanager dementie werd 28 jaar in een verpleeghuis. “Daar had ik veel te maken met mensen die al ver in hun dementieproces zitten. Ik ben blij dat ik mensen nu in een vroeger stadium kan helpen en ondersteunen. We werken als casemanagers ook doelbewust aan een vertrouwensband, zodat we later in het ziekteproces een bekend gezicht zijn voor degene die steeds meer houvast verliest. En zodat we beter kunnen adviseren wat voor soort zorg past.”

Gratis lezingen ‘Over dementie’ op dinsdag 11 juni en maandag 7 oktober

Wilt u graag meer weten over dementie, en hoe u deze ziekte tijdig herkent bij een dierbare? Margriet geeft samen met een collega op 11 juni en in het najaar op 7 oktober een gratis lezing ‘Over Dementie’. “We vertellen wat dementie is, hoe je de eerste signalen herkent en hoe je een naaste met dementie het beste kunt begeleiden. En wat voor soort hulp beschikbaar is.” De lezing is om 15:00 uur op het Bestuursbureau van Vivium, Botterstraat 51-55 in Huizen. Iedereen is van harte welkom! Aanmelden kan via leden@vivium.nl.

 

Tips van Margriet: zo traint u uw geheugen

Uiteindelijk krijgen we allemaal problemen met ons geheugen, dat hoort bij ouder worden. Maar hoe meer u uw hersenen traint, hoe sterker u ze maakt. Drie train-tips:

  1. Moeite met namen onthouden? Herhaal iemands naam na het voorstellen nog een keer en stel vragen zodat u iets meer weet over iemand: dat maakt onthouden makkelijker.
  2. Bang dat u belangrijke dingen vergeet voordat u van huis gaat? Plak een briefje op de binnenkant van de voordeur en schrijf daarop wat u moet doen voordat u het huis verlaat.
  3. Beweeg!  Beweging zorgt voor een betere doorstroming van de bloedvaten, ook in de hersenen.

Ontvang alle acties in uw mailbox

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word vandaag nog lid!

  • Korting op alle Vivium Services
  • Korting op uw aanvullende zorgverzekering
  • Exclusieve ledenacties

Bekijk alle voordelen Direct lid worden