Menu Ga naar zoek pagina

Interview Regie op Mantelzorg

30 augustus 2022 Interviews

Bent u ook zo druk met de zorg voor een dierbare naaste? Uw echtgenoot of echtgenote, of uw vader of moeder bijvoorbeeld? En kunt u wel wat ondersteuning gebruiken? Onze nieuwe samenwerkingspartner Regie op Mantelzorg helpt u de weg vinden naar hulp die u ontzorgt.

Regie op Mantelzorg kan een aantal lastige regelzaken overnemen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een persoonsgebonden budget, het invullen van formulieren voor de WMO of het zoeken naar een passende woning. De mantelzorgmakelaars van Regie op Mantelzorg kunnen als u dat wenst ook vervangende zorg regelen, en u als mantelzorger coachen om te voorkomen dat u zichzelf voorbij loopt. U kunt zelf tijdens een intakegesprek aangeven waar u behoefte aan heeft en tegen welke knelpunten u aanloopt.

Mantelzorger Karin: “Rommel niet zo lang aan zoals ik, maar zoek hulp”

De 80-jarige Karin zorgde jarenlang in haar eentje voor haar zieke man Hans. Meteen na het opstaan lagen er een heleboel klusjes op haar te wachten: de urinezak van Hans vervangen, zijn tanden poetsen, medicijnen geven. Wachtend op de thuiszorg die hem uit bed kwam halen – wat haarzelf niet meer lukte – gaf Karin haar man te drinken en keek of hij wat kon eten. Ook de rest van de dag was ze druk: vervoer regelen naar het ziekenhuis, behandelafspraken maken, medische materialen bestellen, de huisarts een formulier voor meer zorg laten ondertekenen. De lijst klusjes was eindeloos. Alleen de 20 minuten dat Karin dagelijks boodschappen deed of soms een kappersbezoekje waren momenten voor haarzelf.

Na 8 jaar werd het Karin teveel. De wijkverpleegkundige schakelde de mantelzorgmakelaars van Regie op Mantelzorg in. Samen met Karin brachten ze in kaart wat er allemaal op haar schouders lag. Heel wat, zo bleek, en inmiddels vindt Karin het woord ‘mantelzorger’ ook veel te verhullend. “Alsof je alleen maar een mantel over iemand heen hoeft te leggen om te helpen. Het gaat veel dieper dan dat.” Tegen anderen in dezelfde situatie wil ze zeggen: “Blijf niet zo lang aanrommelen als ik deed, zonder iemand om hulp te vragen. Acht jaar lang hield ik vol. Maar het kan ook anders, weet ik nu.”

Regie op Mantelzorg hielp Karin om de gespannen thuissituatie onder ogen te zien en wat knopen door te hakken. De kanker bij Hans bleek vergevorderd. Hij wilde graag thuis overlijden, maar in goed overleg besloten ze samen dat een hospice toch beter was. De mantelzorgmakelaars regelden een plek, namen Hans’ financiële taken over en coachen Karin zodat ze ook tijd voor zichzelf neemt. “Het geeft rust,” weet Karin inmiddels. “En de mantelzorgmakelaars kijken nu zelfs of ze nog een laatste wens van Hans kunnen vervullen: nog een keer op een boot of met een luchtballonvaart mee.”

Ledenvoordeel

Een intakegesprek bij Regie op Mantelzorg is voor u als Vivium-lid gratis (normaal: €85,-). Dit geldt ook voor een coaching gesprek van 1,5 uur (t.w.v. €120), waarin de mantelzorgmakelaar u helpt  inzicht te krijgen in alles wat u doet, wat energie vreet en waar u energie van krijgt. Op basis daarvan kunt u besluiten waarvoor u de hulp wilt inschakelen. De kosten voor eventuele vervolgondersteuning van Regie op Mantelzorg worden vaak vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering.

Wij werken voor mantelzorgondersteuning ook met Saar aan Huis en Hulpstudent in onze regio samen.

Ontvang alle acties in uw mailbox

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Word vandaag nog lid!

  • Korting op alle Vivium Services
  • Korting op uw basis- en aanvullende zorgverzekering
  • Exclusieve ledenacties

Bekijk alle voordelen Direct lid worden