Menu Ga naar zoek pagina

Interview over aanvullende mantelzorg

De eerste ontmoeting is altijd even aftasten: klikt het? Nathalie Kranendonk uit Naarden en Steven van Agtmaal uit Hilversum werken als aanvullende mantelzorger via Saar aan Huis, partner van Vivium Services, bij mensen thuis of in een verpleeghuis. ‘Ik kijk hoe ik iemands dag een stukje leuker kan maken.’

Ze kennen elkaar niet, maar herkennen veel in elkaars verhalen over hun werk als Saar aan Huis. “Het is mensenwerk en dat geeft veel voldoening”, is de ervaring van Nathalie (63). Ze doet dit werk sinds eind vorig jaar, nu bij vier, vijf cliënten van wie twee via Vivium. “Ik ben blij dat ik op deze manier iets voor een ander en tegen eenzaamheid kan doen.” Steven (48) uit Hilversum knikt: “Ik kijk naar wat iemands behoefte is en hoe ik die kan invullen, zodat zijn dag een stukje leuker is.”

Steven werkt drie jaar voor Saar aan Huis, nu bij vijf cliënten, ook mensen met dementie en in verpleeghuizen. “Als Saar ontlast ik vaak familie, maar ook de zorg. Dan probeer ik rust te brengen door voor afleiding te zorgen.” Hij houdt van ‘uitdagingen’, zoals die voormalige architect, die zijn vrouw miste en graag een glas wijn dronk. “Niet makkelijk en niet ongevaarlijk in de omgang, maar ik kon lezen en schrijven met hem. Hij vond via mij een nieuwe liefde.” Het van betekenis kunnen zijn en het contact, ook met het hechte zorgteam, hebben indruk gemaakt.

Nathalie merkt dat ouderen graag vertellen, maar ook grapjes en wat humor vaak goed kunnen waarderen. “Je brengt een frisse blik, een ander geluid.” Ze leest ook weleens voor, zoals uit Reve (schrijver, dichter) op verzoek van een blinde oud-hoogleraar. En ze maakt voor cliënten eten klaar. “Zo dankbaar, als je ze dan smakelijk ziet eten”, geniet ze als kok van origine. “Laatst belde iemand of ik wel aan een ui voor in de salade had gedacht. Nou, dan weet je dat ze naar je komst uitkijken.”

Steven is kunstenaar en doet weer andere dingen, als wandelen in de buurt of een kort museumbezoek. “Al is de spanningsboog kort, zo is iemand er wel even helemaal uit.” Als ze hun cliënten met een beter gevoel achterlaten wanneer ze weer vertrekken, zo leggen ze uit wat hun motiveert, dan gaan ze zelf ook met een goed gevoel naar huis. “Ik haal er zoveel plezier uit”, straalt Steven, “eigenlijk is dit werk een soort verslaving.”

 

Af en toe de zorg uit handen geven

Saar aan Huis biedt hulp en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben. Op die manier kunnen de kinderen of een partner soms ook even worden ontlast. De ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit gezelschap, een luisterend oor, activiteiten zoals winkelen of wandelen, koken of kleine huishoudelijke taakjes. Maatwerk in de breedste zin van het woord. Voor wie? Voor u, als Vivium-lid, als aanvulling op de reguliere thuiszorg of wanneer u geen indicatie voor thuiszorg heeft maar wel behoefte hebt aan extra ondersteuning thuis. Voor een korte of langere periode, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of om mantelzorgers te ontlasten.

 

 

Ontvang alle acties in uw mailbox

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word vandaag nog lid!

  • Korting op alle Vivium Services
  • Korting op uw aanvullende zorgverzekering
  • Exclusieve ledenacties

Bekijk alle voordelen Direct lid worden