Menu Ga naar zoek pagina

Collectieve korting op de basisverzekering stopt per 2023

20 augustus 2022 Nieuws

Per 2023 wordt de collectieve korting op de basisverzekering afgeschaft. Voor de aanvullende verzekeringen blijft de mogelijkheid van collectiviteitskorting wel bestaan. Alleen al daarom is deelname aan het Vivium Zorgcollectief een heel goed idee.

Toen in 2006 het nieuwe zorgverzekeringsstelsel werd ingevoerd, ontstond ook het systeem van collectiviteitskortingen. Wie bijvoorbeeld was aangesloten bij een vakbond, of tot een bepaalde (beroeps)groep behoorde, kon lid worden van een collectief dat met een verzekeraar speciale afspraken maakte. Het idee was dat hier gezondheid bevorderende afspraken bij zouden zitten, die een kostenbesparing zouden opleveren voor de verzekeraar. De kostenbesparing kon vervolgens door middel van een korting op de premie voor de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen teruggegeven worden aan de verzekerden. Het was een heel mooi en logisch klinkend idee.

Alleen bleek echter niet zo makkelijk om gezondheid bevorderende maatregelen effectief bij grote groepen verzekerden in te zetten, en zo zorgkosten te beperken. Reden genoeg voor de overheid om de collectiviteitskortingen op de basisverzekering af te schaffen per 2023.

Premiebepaling voor 2023

Uit voorlopige koopkrachtberekeningen van het kabinet blijkt dat de zorgpremie flink zal stijgen. Met hoeveel is nu nog niet met zekerheid te zeggen. De hoogte van de zorgpremies voor 2023 worden uiterlijk op 12 november 2022 bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk welke premies en collectiviteitskortingen de zorgverzekeraars gaan hanteren voor de aanvullende verzekeringen, inclusief tandverzekeringen.

Vrijblijvend advies

Het is dus raadzaam om opnieuw een vergelijking te maken van zorgverzekeringen, op inhoud en op prijs. Vivium-leden kunnen voor persoonlijk advies terecht bij de zorgadviseurs van Heilbron, via telefoonnummer 088 – 1210 206. Ook organiseren ze op 12, 13 en 14 december telefonische spreekuren waarvoor u zich kan aanmelden.

Ontvang alle acties in uw mailbox

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Word vandaag nog lid!

  • Korting op alle Vivium Services
  • Korting op uw basis- en aanvullende zorgverzekering
  • Exclusieve ledenacties

Bekijk alle voordelen Direct lid worden